Телефони за връзка: 058/605332 | E-mail адрес: hgstkm@abv.bg

Новини

Меню и закуски на „Столове“ ЕООД за периода 19.03.2018-23.03.2018 г.

15.03.2018 г.


ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ!!!

СУ „Св. св. Кирил и Методий“, град Добрич е училище-домакин за провеждане на областния кръг на математическото състезание „Европейско кенгуру“ за ученици от І до ХІІ клас.
В тази връзка съобщаваме: Всяко училище, което не е домакин, и избира учениците му да се явят на състезанието в СУ „Св. св. Кирил и Методий“, да изготви списък на участниците си (училище, трите имена, клас) и в срок най-късно до 08.03.2018 г. да го изпрати на имейл hgstkm@abv.bg. За всеки ученик трябва да се представи (на място в училището) и заявление от родител, най-късно до 13 март, 2018 г.

Заявлението (образец) може да изтеглите оттук…

Индивидуални заявки и заявки, подадени след посочения срок няма да се приемат.

ОТ РЪКОВОДСТВОТО

26.02.2018 г.


Ученическият съвет на Средно училище „Свети свети Кирил и Методий“ в град Добрич убедително заявява мястото си в общността на учебното заведение като организира две чудесни инициативи – бал на гимназистите „Любовта опиянява“ и поклонение пред Апостола на българската свобода Васил Левски

За първи път ученическият съвет на Средно училище „Свети свети Кирил и Методий“ организира бал на гимназистите – от ученици за ученици – под надслов „Любовта опиянява“, който ще се проведе на 16-ти февруари 2018 год. от 19 часа в ресторант „Албена“ на Висше училище по мениджмънт. Автори на сценария и водещи на вълнуващото събитие са чаровните момичета Михаела Иванова от Ха клас и Синтия Назърова от Хб клас. С участието на над 150 ученици от осми до дванадесети клас и техни учители, със забавни игри, музикални изненади, много танци и весело настроение ще бъде отбелязано най-вълнуващото чувство, за което копнее всяко човешко същество, вдъхновението и магията на живота – ЛЮБОВТА.
Както повелява една от най-искрените и спонтанни родни традиции – и ние, Средно училище „Свети свети Кирил и Методий“ – с почит и преклонение ще сведем глави пред живота, делото и примера на Апостола на българската свобода Васил Левски. По инициатива на ученическия съвет и с подкрепата на педагогическия съветник Иво Сейреков на 19-ти февруари 2018 г. на специално изградения кът с лика на Апостола ще се поднасят цветя от ученици, учители и родители, а на телевизора до него ще бъде представяна специално подготвена презентация и ще звучи стихотворението на Христо Ботев „Обесването на Васил Левски“. Така в деня на безсмъртието на Апостола на българската свобода, всеки член на многолюдната ни общност ще има възможност да покаже, че великото дело на Васил Левски е живо и неунищожимо и осветява мислите, делата и пътищата ни и днес!


СЪОБЩЕНИЕ за стипендии за 2017/2018 г. – 2 срок

8.02.2018 г.


Коледен благотворителен базар за 2017 год.


Спортист № 2 на Добрич за 2017 год.


„Не на войната по пътищата” в навечерието на 19. 11. 2017 г.


Посещение на Пожарна служба от ученици на СУ „Свети свети Кирил и Методий“

Във връзка с часовете по гражданска защита от тематичната област „Защита на населението при бедствия,аварии и катастрофи“ през месец октомври ни гостува в училище командирът на екип от Пожарната служба Мартин Стефанов. Заради изявен интерес той покани учениците от 8а и 8 б клас да посетят Пожарната, за да се запознаят на място с професията на пожарникаря и действията на огнеборците. Гостуването се осъществи на 2 ноември 2017 година. На заниманията, водени от командира, присъства и Началникът на смяна Яни Янев. С интерес разгледахме оборудването, разбрахме предназначението и действието на всеки детайл; облякохме се като огнеборци и действахме в реална ситуация, включваща потушаване на пожар. С интерес разгледахме и музея, за да разберем развитието на пожарната отбрана в Добричка област. Научихме много за тази нелека и отговорна професия. Срещите ни с новите ни приятели ще продължат.

2 ноември 2017 г.Отборът „Хегемон“ на Средно училище „Свети свети Кирил и Методий“ – трети в България

Български републикански географски фестивал „Географиада“ 2017 г., град Пазарджик – Трето национално издание, предшествано от тези в Ямбол (2015г.) и Казанлък (2016г.), се проведе изключително успешно в периода 21-23.04.2017 г. за представителния отбор на Средно училище „Свети свети Кирил и Методий“ от град Добрич с ръководител Красимира Демирева. Конкурирайки се с 30 отбора от най-престижни учебни заведения от цялата страна, ученическият тим „Хегемон” на добричкото училище в състав: Мариян Светославов Станев, XIIа клас (капитан); Снежана Тодорова Стоянова, IXa клас; Борислав Василев Димитров, VIIIa клас; Йоана Йорданова Йорданова, VIIв клас, завоюва престижното трето място в отборната надпревара „Географиада”.
Състезанието се проведе в два кръга: ● квалификационен (писмен предварителен; състоящ се от 50 въпроса, които отборът заедно обсъжда и решава в рамките на 60 минути) и ● мултимедиен тест (състоящ се от 20 въпроса, за който се класират само първите 10 отбора от предходния кръг – този етап се проведе пред публика в зала „Маестро Георги Атанасов” при домакинството на местната професионална гимназия „Иван Сергеевич Аксаков”.
Резултатът на представителния отбор на Средно училище „Свети свети Кирил и Методий“ от град Добрич „Хегемон” от предварителния кръг беше 172 точки от 200 възможни. Така отборът си подели втората позиция с екипа „Виа Траяна” от Троян и беше надминат единствено от тима на Образцовата математическа гимназия (ОМГ) от Пловдив с преднина от 3 точки. На мултимедийния тест учениците от Добрич успяха да отговорят правилно на 16 от 20 въпроса, като в още по-оспорвана надпревара и след продължителни „дузпи“ купата за III място дойде заслужено в ръцете на възпитаниците на Средно училище „Св. Св. Кирил и Методий” от Добрич. На първо място във финалното класиране се класира „Виа Траяна” от Троян (18/20), а на второ – ОМГ Пловдив (17/20). „Хегемон” затвърдиха мястото си сред най-добрите в България, след като през 2016г. на същия форум в Казанлък станаха втори. Това, което затрудни най-много отбора, беше наличието на много въпроси, свързани с България, като се има предвид, че този материал се изучава единствено от капитана на тима – в XI и XII клас.
Емоциите и спомените, които остават от фестивала обаче никога няма да бъдат забравени от съотборниците и те ще очакват с нетърпение още географски приключения!

Снимки от събитиетоОбластен кръг на математическо състезание „Европейско кенгуру“ (проведено на 18.03.2017 г.)


Ученичка от Добрич - първа в България


Прессъобщение за Арина Макеева от 12 клас


Ден на словото (10 май 2016 година)

На 10 май от 13.30 часа в залата на Хуманитарна гимназия „Свети Свети Кирил и Методий“ гр. Добрич се проведе Ден на словото. Инициативата е във връзка с предстоящия патронен празник на гимназията – 11 май, а организацията е дело на учителите от Методическото обединение по Български език и литература. В него взеха участие 25 ученици от 6 до 11 клас. Те представиха текстове в различни жанрове, свързани с обучението по литература, със собствено творчество или любими произведения от различни автори. Културната проява се провежда вече втора година, като идеята е да стане традиционна за Хуманитарна гимназия през месец май. Начинанието цели да подкрепи четенето като една от основните и важни за процеса на обучение дейности, а също и да разкрие възможностите за въздействие на художественото слово върху младото поколение, да възпитава и да гради естетически вкус.

Снимки от събитиетоМатематическо състезание (5 май 2016 година)

На 5.05. 2016 г. във връзка с Кирило – Методиевите празници се проведе математическо състезание между шестокласници от нашето училище и гостуващ отбор от СОУ “ П. Р. Славейков ” с ръководител г-жа Гита Колева.
През първата част аудиторията бе запозната с европейски проект „Математически Лабиринт като метод за повишаване нивото на знания чрез решаване на математически проблеми“, финансиран от ЕС в рамките на програма Еразъм + , по който учителите по математика от Хуманитарна гимназия работят.
Наши партньори са: СОУ „ Кочо Рацин“ – Велес, средно училище от Италия, Математическо общество от Кипър, Математическо общество от Гърция и Университет „ Гоце Делчев“ от Македония.
Целта на проекта е разработване и използване на интерактивна книга „Математически лабиринт“ с практически задачи. На състезанието бе представена една от шесте задачи, които са разработени по проекта.
През втората част учениците бяха разделени на два отбора „ Сова“ и „Делфин“. По 6 ученика от отбор се съревноваваха в работата с компютър – с помощта на Geoegebra, чрез зададени координати на точки, трябваше да построят фигура. Останалите деца отговаряхя на въпроси, решаваха логически задачи. Определящи бяха бързата мисъл и точният отговор.
Двата отбора бяха равностойни. Играта беше оспорвана, но като добри домакини предоставихме отборната победа на гостите.
В индивидуалното класиране призови места заеха:
От СОУ „ П. Р. Славейков“ : От ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“
І място – Борис Янакиев; І място – Костадин Димитров;
ІІ място – Станислав Митев; ІІ място – Любомир Колев;
ІІІ място – Ема Добрева; ІІІ място – Ивайло Миленов.
Накрая всички се обединихме около идеята за нови срещи.

Снимки от събитиетоАктуални новини за участия и постижения на Хуманитарна гимназия (18.04.2016 г.)

Ние, Хуманитарна гимназия „Свети свети Кирил и Методий“ в град Добрич, продължаваме уверено вълнуващото си пътуване – от над 155 годишна традиция, училищна култура и ценности, намерили заслужено признание от добричката общественост – към енергично модернизиращо се училище на 21-ви век. Нашата над 2 500-членна общност от учители, ученици, родители, служители и партньори вярва, че житейските постижения и успехи са предимно в нашите собствени ръце, затова целенасочено ги търсим и постигаме.
1). В периода 10 – 16-ти април 2016 г. в град Плоещ, съседна Румъния, колегите Снежина Чамурлийска, Тодорка Симеонова и Сашо Карабельов взеха активно участие в международната работна среща по единия от четирите ни европейски проекта по Програма „Еразъм+“ – „Обучение чрез анимация“, като представиха успешно не само училището ни, но и града, региона и родината ни.
2). На 15-ти април 2016 г. в град Варна отборът ни по волейбол (девойки VIII – X клас) с ръководители – Даниела Петкова и Димитър Христов преодоляха благополучно конкуренцията на първенците на Варна и Шумен на зоналната надпревара и ще представляват региона на предстоящия републикански турнир през май 2016 г. в Етрополе.
3). В периода 15 – 17-ти април 2016 г. в град Казанлък на Националния фестивал „Географиада“ представителният ни ученически тим „Хегемон“ в състав: Владислава Кирилова от VIIб клас, Снежана Стоянова от VIIIа клас, Александър Тодоров от Xа клас и Мариян Станев от XIа клас с ръководители – Красимира Демирева и Станислав Полименов завоюва престижното второ място в съревнование с още 38 отбора на едни от най-авторитетните училища от цялата страна (в първата „десятка“ са екипи от възпитаници на езикови, природо-математически, хуманитарни гимназии и средни общообразователни училища от София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Враца и Разград). В оспорваната индивидуална надпревара Снежана Стоянова от VIIIа клас беше отличена с трето място сред всичките над 150 участвали ученици.
4). На 17-ти април 2016 г. отлетяха за град Гданск, Полша, за участие в международна работна среща в периода 18.04 – 22.04.2016 г. по друг от четирите ни европейски проекта по Програма „Еразъм+“ – „Спортът не е само футбол“ учениците: Божидара Иванова и Стоян Паскалев от Ха клас, Георги Брайков от ХIа клас, както и Венета Иванова, Веселина Василева, Мартин Станчев и Таня Георгиева от XIIа клас, с ръководители – Мариета Василева и Саша Василева.
Гордеем се с нашите възпитаници и колеги! Искрено благодарим за подкрепата на родителската ни общност! Вярваме, защото заедно успяваме и ще успеем!

Снимки от събитиятаОФИЦИАЛНО СТАНОВИЩЕ НА РЪКОВОДСТВОТО НА ХГ “СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ (във връзка с инцидент, станал на територията на училището)
На 16.03.2016 година сутринта, малко след 8 часа, родител на ученичка влиза в учителската стая за среща с учителка. Впоследствие същият започва да отправя заплахи към нея и изважда сгъваем нож, който забива в масата. Колегите прибират ножа и с помощта на охраната извеждат лицето извън сградата на училището. Конфликтът между лицето и учителката е от битов характер и няма нищо общо с Хуманитарна гимназия като институция.
Своевременно са уведомени органите на МВР. Колегите са дали показания и са оказали пълно съдействие на органите на реда. По случая се води следствие.
Своевременно е уведомен началникът на РИО.
На въпросното лице със заповед е забранен достъпа до двора и до сградата на училището.
Животът и здравето на учениците не са били застрашени по време на инцидента и учебният процес е протекъл нормално.
Вярваме, че сме направили всичко възможно за гарантиране безопасността на учениците и служителите и че заедно с родителската общност можем да гарантираме сигурността им и най-добрата подкрепяща среда.


Хуманитарна гимназия се покланя пред Апостола на българската свобода Васил Левски


   
Както повелява една от най-искрените и спонтанни родни традиции – и ние, общността на Хуманитарна гимназия „Свети свети Кирил и Методий“ – с почит и преклонение ще сведем глави пред живота, делото и примера на Апостола на българската свобода Васил Левски.

По инициатива на Ученически съвет и с подкрепата на Училищното настоятелство са осигурени 1 000 трикольорни лентички. Те ще бъдат поставени на 18-ти февруари 2016 година пред специално изградения кът във фоайето на първия етаж. Така в деня на безсмъртието на Апостола на българската свобода, всеки ученик, учител и служител ще има възможност да постави най-българския знак до сърцето си и да покаже, че великото дело на Васил Левски е живо и неунищожимо и осветява мислите, делата и пътищата ни и днес!

Същия ден – 18-ти февруари 2016 год. (четвъртък) – в края на третия час от първа смяна по училищната уредба във всички класни стаи ще прозвучи безсмъртното стихотворение на Христо Ботев „Обесването на Васил Левски“ в изпълнение на Евгени Петров – ученик от 4 в клас. Рецитацията ще бъде изслушана със ставане на крака в знак на почит към Апостола.

На 18-ти и 19-ти февруари 2016 г. на специално изградения кът с лика на Васил Левски ще се поднасят цветя от ученици, учители и родители и ще се провеждат класни инициативи. През двата дни на телевизора, монтиран на новото училищно табло, ще бъде представяна специално подготвената презентация за живота и делото на Апостола от Венета Константинова – ученичка от 12а клас.


Национална ученическа конференция на тема „75 години от подписването на Крайовския договор и 70 години от края на Втората световна война”

   
В началото на учебната 2015-2016 г. Хуманитарна гимназия ”Св. св. Кирил и Методий ” – гр. Добрич организира съвместно с РИО Добрич Национална ученическа конференция на тема „75 години от подписването на Крайовския договор и 70 години от края на Втората световна война”. Съдействие за добрата организация на конференцията оказаха Висшето училище по мениджмънт гр. Добрич и Регионалният исторически музей – Добрич.
На конференцията присъстваха главният експерт по История и цивилизация в МОН Радостина Николова, проф. д-р Антонина Кузманова и проф. д-р Димитрина Каменова.
След вълнуващото откриване на 16 септември, работата по представяне на проектите продължи на 17 септември. Седемдесет и трима участниците от цялата страна представиха своите доклади, есета, презентации и рисунки.
Запомняща се ще остане и срещата ни с 93 годишния Дянко Маринов, участник във Втората световна война.
След оживени дискусии журито излъчи първенците във всяка една от категориите. Националната ученическа конференция допринесе както за популяризирането на Крайовския договор и връщането на Южна Добруджа като дипломатически успех при решаването на националния въпрос, така и за осъществяването на незабравими срещи и контакти.

Списък на наградените


Снимки от събитието